Budapestinfo Pont / ötletpályázat

MODULÁRIS NÖVÉNYFAL BURKOLATTAL FEDETT TURISZTIKAI INFORMÁCIÓS IRODA

M Ű L E Í R Á S

KONTÉNER ALAP
A konténerépítészet a modern építőművészet egyik dinamikusan fejlődő, innovatív ága, ami számos üzleti- és privát célú építmény alapjaként használható. Egyfajta instant építészeti elem, ami modern külsővel és belsővel, rendkívüli gyorsasággal, kulcsrakészen, adott esetben építési engedély nélkül is telepíthető. Számos területen, lakások, irodák közintézmények kialakítására alkalmazzák a fenntartható fejlődés jegyében.
Az általunk elképzelt modulok alapját konténer képezi. Ez a megoldás a hagyományos építési módszerekhez képest a jóval költséghatékonyabb (30%), gyorsabban kivitelezhető (80%), mobilabb (100%). A konténer szerkezetét könnyű acélváz adja, amely nagy teherbírású erős alapanyag. A konténerépítészet garantája a gyorsaságot és ennek következtében a hatékonyságot.
A konténerépítészet előnye még, hogy a tartószerkezet adott.
Az épület kialakítása lényegében csak szárazépítési és szerelő munkát igényel.
– A kivitelezési munkálatoknál nem kell várni a száradási időre.
– Nincs szükség alapozásra.
– A tető szerkezetét maga a födém adja.
– Szerkezeti és statikai vázát maga a konténer biztosítja.
A konténer az optimális munkavégzés lehetőségét párosítja egy költséghatékony kivitelezési módszerrel. Egyszerre inspiráló és funkcionális.

NYÍLÁSZÁRÓK
Koncepciónk részét képezi a két egymással ellentétes oldalon elhelyezett, nagy felületű automata tolóajtó beépítése. Ezek az ajtók teljes átláthatóságot biztosítanak, könnyed megjelenést kölcsönözve az építménynek. Nyári időszakban nyitott állapotban fixálható, ezáltal átjárható lesz, így az iroda szerves részévé válik a környezetnek.
Az ajtó egyszárnyú, egy fixoldalrészes, baloldali nyitású. Kialakítása hőszigetelő üveg befogadására alkalmas profilrendszer, 32 mm ajtólap vastagsággal. Középen speciális kialakítású, fokozott légzárást lehetővé tevő,  gumi-gumira záródású, oldalt kiemelt esztétikájú. A felület kezelése porszórt, színkódja RAL 5008.

MODULÁRIS NÖVÉNYFAL
Amellett, hogy a könnyű beazonosíthatóság érdekében az irodáknak egységes megjelenésűeknek kell lenniük, a kiíró elvárásként fogalmazta meg azt is, hogy a környezetbe illeszkedőek legyenek. Komoly kihívás ezen elvárások teljesítése, annak figyelembevételével, hogy a modulok városszerte különböző építészeti környezetben lesznek elhelyezve. Koncepciónk ezen elvárások teljesítését a letisztult minimalista formavilág és a modern egyedi megjelenésű moduláris élő növény burkolat által biztosítja.
Városi környezetben gyakran kénytelenek vagyunk nélkülözni a kert, a zöld természeti környezet közelségét, pedig ez alapvető emberi szükségletünk lelki és élettani szempontból egyaránt. Erre nyújthat megoldást az egyre népszerűbb növényfal, amit lassan húsz éve Patrick Blanc, francia botanikus indított világhódító útjára. Azóta számos technológiai megoldás született függőleges kertépítésre és világszerte egyre több cég foglalkozik élő növényfalak kivitelezésével.
A függőleges kert, más néven növényfal, zöldfal, biofal egy könnyűszerkezetes, lényegét tekintve önfenntartó növénytársulás, amelyben a szükséges vizet, fényt, oldott ásványi anyagokat egy nagymértékben automatizált rendszer biztosítja a növények számára. A rendszer a hidroponikus növénytermesztés elvein alapszik, azaz a növények nem földben gyökereznek, hanem egy tápoldattal átitatott mesterséges ültetőközegben. A jól kiválasztott növénytársulásnak és a nagyfokú automatizációnak köszönhetően a növényfal nem igényel gyakori karbantartást. Optimális esetben csak a tápoldat utánpótlását, valamint a növények esetenkénti metszését kell elvégezni. A növényfalhoz, külön szolgáltatásként, megrendelhető a karbantartási feladatok ellátása, ami magában foglalja az elpusztult növények pótlását is.
A modulon elhelyezett növény fajtája egy nagy ellenenállóképességű sötétzöld színű örökzöld borostyán, amelynek kis méretű, (kb. 25mm) sűrű növésű levélzete az elképzeléseink szerinti homogén megjelenésű felületet biztosítja. Urbánus környezetben nem elhanyagolható a vandalizmus veszélye sem. Egy növénynyel borított felület kevésbbé vonzó az illegális grafittizők számára. Hazánkban több vállalkozás is működik, amely saját tervezésű modulokat fejleszt, telepít, és a folyamatos fenntartást is vállalja.

BELSŐ KIALAKÍTÁS
Az iroda bútorzata úgy van kialakítva, hogy minden szükséges funkciót képes legyen ellátni a kiíró által meghatározott mindössze négy négyzetméter alapterületen.

OLDAL 1  (tervlapon)
A belső térben az egyik oldalon egy 140 cm széles kijelzőn a fővárost népszerűsítő és a hivatal termékeit, rendezvényeit bemutató filmek láthatóak. A kijelző esztétikus megjelenését a fal síkjába való ágyazással biztosítjuk.

OLDAL 2  (tervlapon)
A “prospektusfal”-ról az érdeklődő maga veheti el a számára érthető nyelvű kiadványt. A kiadványok egymás alatt nyolc sorban, nyelvek szerint rendszerezve jelennek meg, transzparens plexi alapanyagú fali displayen elhelyezve. A display két oldalán országzászlók jelzik az adott nyelvet. Az érdeklődő a saját országának nemzeti jelképével találkozik, ez erősíti a bizalmat és megalapozza a személyes hangvételt. A prospektusok folymatos feltöltése a személyzet feladata.

PULT
A kijelző alatt egy világos fa színezetű (európai juhar) bútorlap alapanyagú kiszolgálópult helyezkedik el, amelyre egy kör formájú, üveg alapanyagú lap kerül, esztétikus megjelenésű acél távtartókon támaszkodva. A pult és az üveglap között kialakított tér lehetővé teszi a hivatal termékeinek (városkártyák, ajándéktárgyak) fizikális bemutatását. A személyzet nincs zárt pult mögé rejtve. A kör formájú asztal egy közvetlenebb kapcsolat lehetősét teremti meg a turista és az információt nyújtó személyzet között. A pult alatt egy zárható, fém fiókos szekrény helyezkedik el.

ELEKTROMOS HÁLÓZAT
A modul belső világítása mennyezeten elhelyezett, energiatakarékos LED fényforrások által
biztosított. Az egyéb elektromos berendezések (fűtőtest, pénztárgép, számítógép)  üzemeltetéséhez szükséges áram vételét 3 kiállásos 240V-os hálózati dugalj teszi lehetővé.

ARCULATI ELEMEK MEGJELENÉSE
Az egységes megjelenés érdekében minden modul azonos arculati elemekkel van felruházva. A fém váz felületkezelése matt, semleges megjelenésű sötétszürke színű (RAL 5008). Az automatikusan nyíló tolóajtókra matricázással kerül a BUDAPESTINFO PONT embléma, úgy, hogy mind nyitott, mind pedig zárt állapotban értelmezhető képet mutasson. A portálon látható a főváros emblémája is, amely a főváros hivatalos információs  irodája üzenetet közvetíti. Az iroda egyik falát az idegen nyelvű prospektusok (GUIDE) borítják, a megjelenés nyelvének sorrendjében. Az egymás alatt elhelyezett országzászlók amellett, hogy dizájnelemként funkcionálnak, egyértelműen jelzik a turisták számára, hogy hol keressék a számukra érthető információs kiadványokat. A két szemközti élő növényfalra a talajszint alá beépített világítótest vetíti az emblémát.

AKADÁLYMENTESÍTÉS
A fizikai fogyatékossággal élők számára a bejárat előtt olyan R12-es csúszásmentességi követelményt teljesítő rámpák vannak kialakítva, amelyek biztosítják számukra az akadálymentes be- és kijutás lehetőségét.

EGYÉB LEHETŐSÉGEK KÜLSŐ BURKOLAT TEKINTETÉBEN
A növényfal helyett más, igényes megjelenésű, figyelemfelkeltő burkolattal is kialakítható a modul. Például belülről led fényforrásokkal megvilágított üvegbeton, pixelbeton (www.litracon.hu), vagy Optiles “mozgó burkolat” (www.optiles.hu).

Forrás: verticalgardenbudapest.com, kontenerhaz.hu, epiteszforum.hu

https://youtu.be/F3fYlY8HCXs